Drukuj

image003Ponownie zaczynamy rok szkolny z gotowaniem.

Tym razem przygotowaliśmy sałatkę warstwową na słodko.

 

Po raz pierwszy upiekliśmy ciasto, było…… pyszne! Po skończonych zajęciach wspólnie z rodzicami lub sami piekliśmy ciasto w domu.

Po skończonej pracy przyszedł czas na degustację. Oto efekty naszej pracy.

 

image001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka warstwowa:

2 duże pory- biała część

1 seler ze słoika

3 jabłka w kostkę

3 jajka w kostkę

1 puszka ananasa

20 dag szynki

1 puszka kukurydzy

Majonez+słodka śmietana- zalać sałatkę, posypać koperkiem lub pietruszką

 

 

image002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skubaniec

1 kostka margaryny

3 szklanki mąki

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

5 żółtek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka smalcu

Owoce- agrest lub brzoskwinie

Białka+1 szklanka cukru+2 łyżki kartoflanki

Piec w temperaturze 1800 ok. 40 minut.

 

 

Życzymy smacznego!