29.09.2017r. (w piątek) uczniowie klasy VI po raz pierwszy spotkali się w szkole, aby doskonalić swoje umiejętności kulinarne.
Uczniowie przygotowali pyszną i lekką sałatkę z granatem, kurczakiem i sosem miodowo-cytrynowym oraz deser- bomba witaminowa- szałwia hiszpańska z owocami (przepisy poniżej). Po skończonej pracy przyszedł czas na sprzątanie i na degustację. Zapraszamy, rodziców, dziadków, ciocie uczniów klasy VI do współpracy z nami. Spotkania będą się odbywały raz w miesiącu.
Sałatka z granatem- składniki:
- sałata lodowa
- ser feta
- pomidory koktajlowe
-zielony ogórek
- granat
- gotowana pierś z kurczaka
Sos:
4 łyżki miodu
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
Szałwia hiszpańska z owocami:
- owoce (według uznania)- my użyliśmy brzoskwiń, kiwi, granatu
- nasiona szałwii zalać mlekiem i poczekać aż zgęstnieje (uwaga, nasiona trzeba dobrze rozmieszać, aby nie zrobiły się gródki)
Układać warstwami nasiona, owoce (kilka warstw).
Życzymy smaczego!