Grudniowe spotkanie kulinarne
Po raz kolejny uczniowie klasy VI spotkali się w szkole, aby doskonalić swoje umiejętności kulinarne. Czas świąt wyjątkowo nas nastroił i tym razem przygotowaliśmy krokiety z dwoma farszami oraz piernik (przepisy poniżej).
Po skończonej pracy przyszedł czas na degustację. Oto efekty naszej pracy.
Krokiety:
- ciasto naleśnikowe:
mleko+woda
mąka
jajko
szczypta soli
jajko
1 łyżeczka cukru
Farsz ze szpinakiem:
szpinak przesmażyć
dodać ser feta
doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym
pieczarki pokroić w półtalarki i przesmażyć, doprawić Vegetą, dodać do szpinaku
Farsz z kapustą:
Kapustę kiszoną ugotować
dodać przesmażone pieczarki
Piernik:
4 szkl mąki
2 szkl cukru
1 kostka margaryny
1 mały słoik dżemu- najlepiej pożeczkowy
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody
4 jajka
2 szkl mleka
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka. Następnie wsypywać na zmianę mąkę, mleko, dżem. Na koniec ubite białko. Piec w temp. 1800 ok. 40 minut.
Życzymy smacznego!