image002Grudniowe spotkanie kulinarne

Po raz kolejny uczniowie klasy VI spotkali się w szkole, aby doskonalić swoje umiejętności kulinarne. Czas świąt wyjątkowo nas nastroił i tym razem przygotowaliśmy krokiety z dwoma farszami oraz piernik (przepisy poniżej).

Po skończonej pracy przyszedł czas na degustację. Oto efekty naszej pracy.

 

 

Krokiety:

- ciasto naleśnikowe:

mleko+woda

mąka

jajko

szczypta soli

jajko

1 łyżeczka cukru

image001

Farsz ze szpinakiem:

szpinak przesmażyć

dodać ser feta

doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym

pieczarki pokroić w półtalarki i przesmażyć, doprawić Vegetą, dodać do szpinaku

 

image002

Farsz z kapustą:

Kapustę kiszoną ugotować

dodać przesmażone pieczarki

 

image003

Piernik:

4 szkl mąki

2 szkl cukru

1 kostka margaryny

1 mały słoik dżemu- najlepiej pożeczkowy

4 łyżeczki kakao

2 łyżeczki sody

4 jajka

2 szkl mleka

Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka. Następnie wsypywać na zmianę mąkę, mleko, dżem. Na koniec ubite białko. Piec w temp. 1800 ok. 40 minut.

Życzymy smacznego!