Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.
Niestety, warzywa jadamy za rzadko, bo albo za nimi nie przepadamy, albo wydaje się nam, że wymagają pracochłonnego przygotowania. A to nieprawda! Warzywa są smaczne, zawierają wiele witamin, minerałów, a także błonnika, przyrządza się je szybko i można z nich przygotować wiele pysznych dań.
Mówisz: tłusty czwartek, myślisz: pączki. Ten tradycyjny przysmak jadany w ostatni czwartek karnawału uchodzi za wyjątkowo kaloryczny. Czy słusznie? Demaskujemy siedem mitów związanych z pączkami.
Banany są bogate w błonnik i trzy cukry – glukozę, sacharozę i fruktozę – dające im niezwykłe niemal właściwości w zwiększaniu poziomów energii. Banany zwalczają depresję, wpływają na bystrość umysłu, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą. Mogą również leczyć swędzenie wywołane ugryzieniem komara.
Nadwaga jest zagrożeniem dla zdrowia dzieci i młodzieży.
Otyłość niesie z sobą cały szereg zagrożeń dla zdrowia. Najważniejsze jest zwiększenie ryzyka występowania zaburzeń metabolizmu węglowodanów oraz lipidów.