Nowy rok szkolny 2015/2016
to rok zmian w żywieniu
dzieci i młodzieży w jednostkach oświaty.
Od 1 września 2015 r. weszła w życie nowelizacja Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.Na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, od 1 września zaczęły obowiązywać nowe zasady zbiorowego żywienia w przedszkolu.
Celem zmian w żywieniu jest ochrona zdrowia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, poprzez ograniczenie dostępu do produktów żywnościowych zawierających: cukier i substancje słodzące, tłuszcze i sól.
Powyższe zmiany szczegółowo określają grupy artykułów spożywczych, które można wprowadzić do przygotowywania posiłków przedszkolakom tj.: kanapki, sałatki i surówki, mleko, napoje zastępujące mleko, produkty mleczne, zbożowe produkty śniadaniowe, warzywa, owoce, suszone warzywa i owoce, orzechy, nasiona, soki owocowe, soki warzywne i soki owocowo-warzywne, przeciery, musy owocowe, warzywne oraz koktajle owocowe, warzywne i owocowo-warzywne na mleku i napojach zastępujących mleko, wodę mineralną napoje przygotowywane na miejscu. Przy sporządzaniu napojów dozwolone jest słodzenie miodem.
Wprowadzone zmiany powinny polegać przede wszystkim na zwiększeniu spożycia warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału, mleka i produktów mlecznych, a także ryb, przy równoczesnym ograniczaniu spożycia tłuszczy, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, cukru i słodyczy oraz soli kuchennej, ograniczono, liczbę potraw smażonych do jednej w tygodniu.
Warto podkreślić, że zmiany stosowania artykułów spożywczych w sklepikach szkolnych i żywieniu zbiorowym, obowiązują w przedszkolach i innych formach wychowania przedszkolnego (punktach i klubach przedszkolnych) oraz we wszystkich typach szkół (za wyjątkiem szkół dla dorosłych).
Nowe przepisy wprowadzają również zakaz reklamy i prezentacji produktów żywnościowych niedopuszczonych do obrotu w sklepikach i stołówkach szkolnych na terenie placówek oświatowych.
Wyeliminowanie z przedszkoli, szkół, tłustego, słonego i słodkiego jedzenia, a także wdrażanie prawidłowych nawyków żywienia w domu przyczyni się do wyeliminowania otyłości i poprawy jakości życia.
Zmiany te powinny polegać na zwiększeniu świadomości społeczeństwa w zakresie zasad zdrowego i odpowiedzialnego odżywiania się i stylu życia.