Ponownie zaczynamy rok szkolny z gotowaniem.
Tym razem przygotowaliśmy sałatkę warstwową na słodko.
Po raz pierwszy upiekliśmy ciasto, było…… pyszne! Po skończonych zajęciach wspólnie z rodzicami lub sami piekliśmy ciasto w domu.
Po skończonej pracy przyszedł czas na degustację. Oto efekty naszej pracy.
Sałatka warstwowa:
2 duże pory- biała część
1 seler ze słoika
3 jabłka w kostkę
3 jajka w kostkę
1 puszka ananasa
20 dag szynki
1 puszka kukurydzy
Majonez+słodka śmietana- zalać sałatkę, posypać koperkiem lub pietruszką
Skubaniec
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka smalcu
Owoce- agrest lub brzoskwinie
Białka+1 szklanka cukru+2 łyżki kartoflanki
Piec w temperaturze 1800 ok. 40 minut.
Życzymy smacznego!