image00129.09.2017r. (w piątek) uczniowie klasy VI po raz pierwszy spotkali się w szkole, aby doskonalić swoje umiejętności kulinarne.

 

 

Uczniowie przygotowali pyszną i lekką sałatkę z granatem, kurczakiem i sosem miodowo-cytrynowym oraz deser- bomba witaminowa- szałwia hiszpańska z owocami (przepisy poniżej). Po skończonej pracy przyszedł czas na sprzątanie i na degustację. Zapraszamy, rodziców, dziadków, ciocie uczniów klasy VI do współpracy z nami. Spotkania będą się odbywały raz w miesiącu.

 

 

 

image002Sałatka z granatem- składniki:

- sałata lodowa

- ser feta

- pomidory koktajlowe

-zielony ogórek

- granat

-  gotowana pierś z kurczaka

 

 

Sos:

4 łyżki miodu

4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

 

image005

 

Szałwia hiszpańska z owocami:

- owoce (według uznania)- my użyliśmy brzoskwiń, kiwi, granatu

- nasiona szałwii zalać mlekiem i poczekać aż zgęstnieje (uwaga, nasiona trzeba dobrze rozmieszać, aby nie zrobiły się gródki)

Układać warstwami nasiona, owoce (kilka warstw).

Życzymy smaczego!