TYDZIEŃ ZJEDNOCZONEJ EUROPY
Młodzi Dziennikarze prezentują:
W dniach od 21 do 25 maja w naszej szkole odbyły się Dni Zjednoczonej Europy, w trakcie których uczniowie klasy V a, V b, Vc, Vd, VIc, VIa, VII a przygotowali stoiska tematyczne powiązane z degustacją potraw z wybranego kraju. Można było skosztować słynnych belgijskich frytek, owocowych szaszłyków polanych czekoladą, nadziewanych babeczek, gofrów z bitą śmietaną. Grecka tawerna oferowała sałatkę z serem feta oraz tortillę przygotowywaną na oczach uczniów. Pragnienie można było ugasić pyszną, bezalkoholową, hiszpańska sangrią.
Na stoisku z wieżą Eiffla powodzeniem cieszyły się różnego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego. W angielskiej kawiarence polecano jabłecznik, tosty z serem i szynką, herbatę. Kuchnia krajów alpejskich oferowała tort Sachera, apfelstrudel, ciasteczka orzechowe.
Kulinarne święto nie mogło się obyć bez kuchni włoskiej. Stoisko to szczególnie było oblegane przez amatorów pizzy, spaghetti, lasagne.
Uczniowie klasy VIc przygotowali i zaprezentowali na poznańskich obchodach Święta Europy przedstawienie „Za co kochamy Europę”.
Bardzo serdecznie chcemy podziękować rodzicom, bez których pomocy organizacja naszego Tygodnia nie byłaby możliwa.
Tydzień Zjednoczonej Europy przygotowany został przez nauczycielki : Renatę Biernat, Joannę Kalak, Agnieszkę Rybę.