Licznik odwiedzin

Dziś:616
Wczoraj:934
W ostatnim tygodniu:5435
W ostatnim miesiącu:26757
Łącznie:1048956
baner-krotoszyn.jpg
logo.png
Portal
Chruściki i Ciastka z cukrem

 

 

Chruściki

 

 

 


   Składniki:

 

  - 1 kg. mąki ( krupczatka, kukurydziana)

  - 10 dkg. cukru

  - 0,5 kostki masła ( roztopić)

  - 3 jajka

  - 2 opakowania cukru waniliowego

  - 2 szklanki mleka

  - 80 g. drożdży

 

 

 Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, dodać do nich 1 płaską łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka.Dobrze rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia.

Pozostałe składniki ugniatamy w misce, na koniec dodajemy do nich wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 - 15 minut. Wykładamy ciasto i dzielimy na mniejsze porcje. Rozwałkowujemy tak jak na pierogi.. Kroimy w paski o szerokości 3 cm i długości ok. 7 cm. Na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek. Tak przygotowane chruściki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Po wystudzeniu sypiemy cukrem pudrem.


 

*     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *


  

Ciastka z cukrem


 

   Składniki:

 

 1 kostka margaryny

  - 700 g mąki

  - 1/2 szkl. cukru

  - 5 jajek

  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  - 1 łyżeczka amoniaku

 

 

 

 


 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

 

Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i amoniak rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłego mleka.

 

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na około 0,7 mm  i wykrawamy dowolne wzory.

 

Pieczemy na złoty kolor.

 

SMACZNEGO ! ! ! Smile

 

 

ikona daty03-12-2017, 12:24 ikona autoraPrzedszkole nr 7 z Oddziałami Integracyjnymi w Krotoszynie
Pdf
Drukuj
Powrót
Kontakt