25 marca 2015 z okazji Światowego Dnia Kelnera Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Krotoszynie szkołę odwiedzili studenci z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Goście przygotowali dla uczniów ciekawy pokaz barmański oraz zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne.
Uczniowie mieli możliwość spróbowania wystrzałowych drinków (oczywiście bezalkoholowych), skosztowania potraw w mistrzowskim wydaniu – pstrąg z puree z zielonego groszku oraz deser lle floottante pobudził kubki smakowe i pozostawił ogromne wrażenie. Oprócz tych smakowitości zaprezentowany został pokaz kelnerskiego serwisu synchronicznego.
Menedżer grupy w niezwykle interesujący sposób przedstawił specyfikę zawodu kelnera, barmana i kucharza. Zwrócił uwagę, że są to grupy niedoceniane, a informacje o ich pracy są schematyczne i uproszczone. Wskazał na coraz nowsze technologie, silną konkurencje i konieczność współpracy w celu sprostania rosnącym oczekiwaniom rynku.
Tego pokazy i spotkania pełnią bardzo ważna rolę. Przede wszystkim pogłębiają i utrwalają wiedzę zawodową, rozwijają pasję młodzieży. Uczniowie zdobywają wiele ciekawych informacji. Wiedza profesjonalistów, mających bardzo duże doświadczenie zawodowe inspiruje uczniów do nowych poszukiwań. W przyszłości chcą oni wykonywać swoją pracę na jak najwyższym poziomie.
Wszyscy uczniowie byli bardzo zadowoleni i pełni wrażeń. Spotkanie było pokazem kunsztu i pasji zawodowej.