W niedzielę 28 sierpnia już po raz 9 mieszkańcy Kobierna i okolic mieli okazję spróbować regionalnej kuchni podczas Kobierskiego Festiwalu Smaków i Krajobrazów.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Brzozy, Gorzupi, Smoszewa i Kobierna przygotowały pyszne potrawy. Na bogato zastawionym stole, wśród pięknej, ludowej dekoracji znalazły się m. in. pyry krychane z zupą z buraków, gulasz z dzika, kotlet schabowy w ketchupie, karkówka gotowana po wielkopolsku, bigos po staropolsku, roladki ze schabu, peklowana szynka gotowana, kotlet z kurczaka z kalafiorem czy ziołowy chleb wiejski z ziarnami. Nie zabrakło również tradycyjnej pajdy chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
Wszyscy, którzy przybyli do Kobierna, mieli szansę spędzić miłe popołudnie , próbując tych smakołyków, a degustację umilały występy Kapeli Furmany z Gorzyc Wielkich, Zespołu Śpiewaczego „Łąkocanie”, duetu „Ty i Ja” z Koźmina Wielkopolskiego. Tuż po zmroku swój wspaniały pokaz zaprezentował Teatr Ognia „Infernal” .
W tym roku impreza przebiegała dwuetapowo. Poprzedzały ją warsztaty kulinarne dla członkiń kół gospodyń wiejskich, a także warsztaty plastyczne i warsztaty ozdabiania przedmiotów techniką decoupage. Wystawę prac, które powstały w trakcie warsztatów, można było obejrzeć podczas Festiwalu, a twórcy najładniejszych z nich nagrodzeni zostali książkami o tematyce kulinarnej i plastycznej. Drobnymi upominkami sołtys Kobierna Zofia Jamka podziękowała także zaprzyjaźnionym firmom i instytucjom, które od lat wspierają tę inicjatywę.
Festiwal Smaków zorganizowała Rada Sołecka Wsi Kobierno, przy pomocy lokalnych organizacji, a współfinansowany został przez Miasto i Gminę Krotoszyn oraz Samorząd Województwa Wielkopolskiego.
Anna Zawodna