26219507_755243824684602_7179739855497289660_n.jpg
ulotka.jpg
Wyślij nam wiadomość przy pomocy naszego szybkiego formularza kontaktowego.
Wiadomości
grafika
Powiązane galerie:
grafika
ikona publikacja07-11-2016 15:22
ikona autorib
ikona ilości zdjęć9
Piękna Gmina. Zagroda Serem Pachnąca w Bożacinie

Ser smażony jest potrawą miejscową znaną nam od niepamiętnych lat. Od kilkunastu lat jest w naszej gminie kojarzony z Bożacinem. Wszystko to dzięki KGW Bożacin, które zaprezentowały ten przysmak podczas Wielkopolskiego Festiwalu Kulinarnego w 2004 r i „Imprezy do chrzanu… Krotoszyn z Okrasą”. Produkt ten zdobył popularność i uznanie w konkurencji „Produkt godny rozprzestrzenienia w UE”.

Z okazji Jubileuszu 60- lecia KGW panie z Bożacina zaprezentowały procedurę przygotowania sera smażonego w programie „Kuchnia z Okrasą”, który został wyemitowany w telewizji polskiej 21 listopada 2009 r. Dzięki temu ser smażony mogli poznać mieszkańcy innych regionów naszego kraju.

Żeby ocalić nasz przysmak od zapomnienia, stworzyliśmy w 2013 roku „Zagrodę Serem Pachnącą”. Znajduje się ona przy Domu Rolnika w Bożacinie. Pomysłodawcą utworzenia tego miejsca była pani Maria Wygralak. Zagroda Serem Pachnąca to ścieżka edukacyjna, wzdłuż której umieszczone są tabliczki informujące o kolejnych etapach przygotowania potrawy - od mleka do sera smażonego.

Bożacin uzyskał wsparcie finansowe w ramach programu „Pięknieje Wielkopolska Wieś”. Łączna wartość projektu wyniosła ponad 36 tys. zł z czego dotacja z Urzędu Marszałkowskiego wyniosła 29 tys. zł, a wkład z gminy niecałe 5,7 tys. zł. Reszta to niefinansowy wkład mieszkańców, czyli prace budowlane i remontowe wykonane przez społeczników.

Uroczyste otwarcie Zagrody Serem Pachnącej odbyło się 15 sierpnia 2013 r. Pani sołtys Maria Wygralak zorganizowała także w 2015r. „Festiwal Potraw z Sera”, na którym oprócz sera smażonego można było spróbować potraw przygotowanych przez organizacje działające we wsi. Dla smakoszy ciast upieczono kilka rodzajów serników. Były także sałatki, zupy, roladki i inne potrawy. W każdym daniu główne miejsce zajmował ser.

W naszej zagrodzie przedstawionych jest osiem kolejnych etapów produkcji sera: dojenie, cedzenie, wirowanie, zakwaszanie, ogrzewanie, wyciskanie, zakruszanie i smażenie. Każda z tych części jest dokładnie opisana i wyjaśniona na tabliczkach informacyjnych. Produkcję sera smażonego zaczyna się od pozyskania dobrego mleka - dojenie krowy, następnie mleko należy odcedzić i odwirować, żeby nie było zbyt tłuste. Odwirowane mleko musimy zakwasić, a po kilku dniach ogrzać. Z powstałego białego sera dobrze wyciskamy serwatkę. Jest to bardzo ważne, ponieważ do produkcji sera smażonego, biały ser powinien być lekko suchy, żeby dobrze się zależał. Ostatnie dwa etapy to proces zakruszania białego ser i zależanie, które trwa około 2-4 dni. Uleżały ser wystarczy usmażyć dodając do niego koperek, szczypiorek lub kminek w zależności od naszych upodobań smakowych .

Zapraszamy do odwiedzenia naszej Zagrody Serem Pachnącej dowiecie się z niej więcej o tym, które z elementów są najważniejsze w kolejnych etapach produkcji sera. Poznacie kilka cennych porad i wskazówek, dzięki temu będziecie wiedzieć , jak można w łatwy sposób przygotować zdrowy i smaczny ser.

Dagmara Wachowiak

ikona daty07-11-2016, 15:04 ikona autoraib ikona wyświetleń2619
Pdf
Drukuj
Powrót
Kontakt
COOKIE

Używamy plików cookie i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookie. Korzystanie z tego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Akceptuje powyższe warunki