Kaczka z jabłkami, kluskomania w 3 kolorach, karkówka Maryli, czernina czy odlotowy schabowy – to tylko niektóre z potraw, których można było spróbować podczas XI Festiwalu Smaków w Kobiernie. Tradycyjnie już na tej imprezie swoimi talentami kulinarnymi dzieliły się panie z pięciu kół gospodyń: Kobierna, Brzozy, Gorzupi, Różopola i Smoszewa. Pięknie przystrojone stoiska cieszyły się ogromną popularnością, a smaczne potrawy znikały w mgnieniu oka.
W trakcie imprezy można było posłuchać rewelacyjnego zespołu „Tacy nie inni” oraz obejrzeć występ dzieci z kobierskiego przedszkola i młodzieży z tutejszej szkoły. Uczniowie świetnie zaprezentowali się w tańcu nowoczesnym. Popołudnie umilił także występ zespołu „Ty i ja”.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko firmy Las-Kalisz, gdzie serwowano potrawy z dziczyzny. Kiedy rodzice oddawali się kulinarnej uczcie, dzieci szalały pod opieką animatora: skręcały balony , robiły ogromne bańki, uczestniczyły w zawodach sportowych.
Organizatorem Festiwalu Kobierskich Smaków była Rada Sołecka Kobierna, przy wsparciu OSP Kobierno, Stowarzyszenia „Nasze Kobierno” oraz KGW. Projekt organizowany był w ramach Inicjatywy Lokalnej.
Sołtys Zofia Jamka wraz z Radą Sołecką dziękują sponsorom, a byli nimi:
Miasto i Gmina Krotoszyn
Bank Spółdzielczy w Krotoszynie
Firma Las-Kalisz w Tomnicach
GS Krotoszyn
Piekarnia Sójka
Lidar Tomnice
Rada Sołecka podziękowania kieruje również do członków LZS „Sokół Kobierno Tomnice” oraz członków Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej „Backdraft” - za pomoc w organizacji festiwalu.
Anna Zawodna