Na wyspach Oki, tak jak w całym kraju, fala upałów trwa już kolejny tydzień. W miejscach pracy pośród szumu klimatyzacji i wiatraczków słychać głównie narzekania na gorąco. Mimo to mieszkańcy nie pozwalają, by temperatura pokrzyżowała im plany cieszenia się urokami lata, a tych jest wiele. Z każdym z letnich miesięcy są związane jakieś zwyczaje lub święta. Poza tym Okinoshima, jako że położona na wyspie, oferuje wiele możliwości aktywnego spędzania upalnych dni.
Japonia jest położona na niższych szerokościach geograficznych niż Polska, toteż czerwcowe dni nie są tutaj tak długie, jak w Europie środkowej. Przesilenie letnie nie jest ani szczególnie istotną datą, ani bodźcem do organizowania imprez kulturalnych. Czerwiec słynie w Japonii z czegoś innego – świetlików. W Okinoshimie można je zaobserwować w wielu miejscach, m.in. nad brzegiem rzek. Mieszkańcy odwiedzają je po zmroku, by podziwiać nocny krajobraz rozjarzony ich światłem.
W lipcu obchodzona jest Tanabata – święto wywodzące się z tradycji chińskiej. Jest to celebracja związana z gwiazdami Wega i Altair, które w tym czasie zbliżają się do siebie, a według legendy symbolizują parę kochanków. Rozdzieleni, mogą spotkać się tylko raz do roku. Z okazji Tanabaty w wielu miejscach wiesza się charakterystyczne dekoracje (zdjęcie poniżej). Jednym z elementów tej ozdoby są podłużne kartki papieru, na których zapisuje się życzenia.
W sierpniu organizowane są letnie festiwale. Na tę okazję wiele osób chętnie zakłada nie kimono, tylko lekką szatę yukata, a przechadzając się między straganami, wachluje się uchiwa (zdjęcie poniżej). Dla ochłody kupuje się specjalny deser na upalne dni, czyli kakikōri – pokruszony lód polany syropem o wybranym smaku. Letnim festiwalom mogą towarzyszyć występy na scenie, ale gwoździem programu są pokazy fajerwerków. Co ciekawe, fajerwerki są kojarzone właśnie z sierpniem, ponieważ nie ma zwyczaju puszczania ich z okazji Nowego Roku.
Mieszkańcy Okinoshimy chętnie spędzają letnie dni nad brzegiem morza. Na wyspie jest wiele kąpielisk oraz wypożyczalni sprzętu do sportów wodnych (np. kajaki). W różnych miejscach można też zorganizować coś, za czym mieszkańcy szczególnie przepadają – barbecue. Oprócz wołowiny czy kurczaka na ruszt trafiają też owoce morza takie jak np. ślimaki morskie sazae (turbany) i awabi (słuchotki) oraz małże.
Tekst i zdjęcia:
Izabela Raczyńska
Ozdoba z okazji święta Tanabata w Urzędzie Miasta Okinoshima:
Lody kakikōri i wachlarz uchiwa: