We wtorek, 18 listopada w grupie IV odbyły się zajęcia kulinarne przeprowadzone przez panią Marzenę Czubak, podczas których dzieci nauczyły się robienia i dekorowania gofrów. Pani Marzena zapoznała przedszkolaki z przepisem na ten pyszny deser. Dzieci ubijały piane z białek, samodzielnie kroiły owoce oraz dekorowały swoje gofry śmietaną, polewami oraz przede wszystkim- pysznymi i zdrowymi owocami. Przedszkolakom bardzo zasmakował deser, więc z pewnością poproszą niejednego rodzica o przygotowanie go w domu.
Oto przepis (według receptury pani Marzeny Czubak):
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, olej, żółtka, proszek do pieczenia, cukier. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wszystkie składniki mieszamy przy użyciu miksera i gotowe! Teraz wystarczy upiec gofry i udekorować ulubionymi owocami, śmietaną lub innymi słodkościami.
Smacznego!