„W każdym bochnie chleba
Tkwi ziarno zboża,
Okruch soli, kropla wody
Praca rąk piekarza
I dobroć Boża”
We wtorek, 8 października br., w ramach realizacji tematyki tygodniowej „Co otrzymujemy ze zboża?” dzieci z grup: zielonej i fioletowej, udały się na wycieczkę do piekarni Państwa Czwojdów. Przedszkolaki miały okazję na własne oczy mogły zobaczyć, jak powstaje chleb. Z wielkim zainteresowaniem przyglądały się pracy w piekarni, uważnie śledząc etapy powstawania pieczywa. Dzieci zwiedziły najważniejszych pomieszczeniach piekarni: magazyn z mąką oraz pomieszczenia, w których wyrasta ciasto i przechowuje się upieczone pieczywo na ruchomych regałach. Przedszkolaki poznały również produkty potrzebne do wypieku chleba oraz maszyny, potrzebne w pracy piekarza. Ciekawość przedszkolaków wzbudziły ogromne piece, w których wypieka się chleb. Dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb. To była bardzo pouczająca wycieczka, dzięki której dzieci przekonały się ile osób zaangażowanych jest w produkcję chleba i jak ciężka jest praca piekarza. Na zakończenie wycieczki dzieci zostały poczęstowane pysznymi ciasteczkami, które zjadły z wielkim apetytem.
Dzieci z sali zielonej po wycieczce w piekarni, postanowiły wcielić się w rolę „Małych piekarzy”. Każde dziecko ubrane w fartuszek i „czapkę piekarza” zasiadło do wspólnego stołu, gdzie z ciasta formowały małe bułeczki. Przed włożeniem do pieca, dzieci posypywały swoje bułeczki: sezamem, makiem oraz pestkami słonecznika. Gotowej i ciepłej bułeczki każdy przedszkolak miał okazję skosztować oraz poczęstować najbliższych.