28 listopada dzieci z oddziału II wraz z paniami przygotowały gofry – ubijały jajka z mlekiem, przesiewały mąkę, dodawały cukier, roztopione masło. Kiedy przyszła pora na skosztowanie gofrów dekorowały je owocami, bitą śmietaną oraz dżemem. Było pysznie J
Oto przepis na nasze gofry:
Składniki
· 1 litr mleka
· 4 jajka
· 4 łyżki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 cukier waniliowy
· szczypta soli
· ok. ¾ kg mąki
· ½ kostki masła
Wykonanie
Mleko, jajka, cukier i cukier waniliowy dobrze wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i stopniowo mąkę. Na koniec, gdy jest dobrze wymieszana mąka należy dolać do ciasta rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie dobrze wymieszać.