baner-krotoszyn.jpg
baner-p5-leftpanel.png
Portal
grafika
Powiązane galerie:
grafika
ikona publikacja29-10-2017 19:43
ikona autorPrzedszkole Nr 5 w Krotoszynie
ikona ilości zdjęć44
Jesienne przetwory

 

W ramach tematyki kompleksowej „Jesienne przetwory” przedszkolaki z grupy pomarańczowej przez cały tydzień przygotowywały zaprawy - kisiły ogórki, kapustę, robimy mus jabłkowy, powidła, soki. Na zakończenie tygodnia upiekły również ciasto szarlotkę.  Przed rozpoczęciem pracy, dzieci rozmawiały z nauczycielkami nt. przetworów robionych na zimę przez ich rodziców i dziadków, chętnie dzieląc się swoimi doświadczeniami. W pierwszej kolejności zabraliśmy się za kiszenie ogórków, w tym szczególnie sprawdziły się dziewczynki, które dokładnie i spokojnie układały ogórki w słoikach, wkładały koper i czosnek. Wszyscy z zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciu, możliwe, że to doświadczenie kulinarne przyda się w niejednej domowej kuchni.
Następnego dnia przygotowaliśmy mus jabłkowy. Dzieci ważyły jabłka, wrzucały je do thermomixu, nastawiły ilość obrotów maszyny. W czwartek przyszedł czas na pyszne zdrowe soki. Na koniec tygodnia zabraliśmy się za kiszenie kapusty, przygotowanie powideł oraz za upieczenie szarlotki. Wszyscy z zaciekawieniem przyglądali się szatkowaniu główki kapusty przez dziewczynki oraz pomagali w tarciu marchewki, obieraniu czosnku i soleniu. Chłopcy chętnie próbowali swoich sił podczas ubijania kapusty i zakręcaniu słoików z przetworami. Następnie dzieci przygotowały  śliwki do przyrządzenia powideł. Umyły je porządnie, wyciągnęły pestki. Powidła również przygotowaliśmy w thermomixie. Wojtuś ustawił czas, temperaturę oraz ilość obrotów, dodaliśmy cukier i kakao - i gotowe. Ze smakiem próbowaliśmy zrobionych powideł z czekoladą. :)

 

 

ikona daty29-10-2017, 20:54 ikona autoraPrzedszkole Nr 5 w Krotoszynie
Pdf
Drukuj
Powrót
Kontakt