W minionym tygodniu (23.10.2017r. - 27.10.2017r.) dzieci z oddziału V rozmawiały o jesiennych przetworach. Przedszkolaki często w praktyce sprawdzają wiadomości, które zdobywają podczas pobytu w przedszkolu. Dzieci szczególnie smacznie przyjęły zajęcia o owocach i warzywach. Przygotowywały przetwory na zimę, ale zanim do tego doszło, musiały się dowiedzieć co to takiego przetwory, zapasy i z czego je robimy. Dzieci dowiedziały się o tym, że z owoców możemy zrobić dżemy, musy, soki, kompoty. Wiedzą, że możemy ogórki zakisić, ale też zrobić ogórki konserwowe, a grzybki możemy zamarynować. Nasi podopieczni poznali piosenkę o kiszeniu ogórków i w tle melodii przygotowywały słoiki, ogórki, koper, chrzan i zalewę. Następnego dnia udało się zakisić kapustę. Dzieci zrobiły również smaczne powidła śliwkowe, którymi każde dziecko mogło poczęstować Rodziców w domu. Na zakończenie tygodnia dzieci zrobiły mus jabłkowy oraz soki owocowo-warzywne. Tydzień był pełen wyzwań, ale też atrakcji. Zapasteryzowane przetwory czekają w kącikach na odpowiedni moment by ze smakiem ich spróbować. Wyglądają przepięknie, a smakują zapewne jeszcze lepiej! Rodzicom dzieci serdecznie dziękujemy za wzbogacenie naszego kącika tematycznego o owoce i warzywa.