„Domowe batoniki marchewkowo - bakaliowe”- wspólne pieczenie z p. Anią
W ostatni piątek, tj. 31.11.2014r., naszą grupę odwiedziła mama Michała Szczepanka, Pani Ania, która wspólnie z przedszkolakami przygotowywała domowe batoniki marchewkowo - bakaliowe.
Przed rozpoczęciem pracy dzieci solidnie się przygotowały: umyły ręce i założyły fartuszki. Przedszkolaki z ciekawością przyglądały się wszystkim produktom i czynnościom wykonywanym przez naszego gościa. Pani Ania zapraszała do pomocy chętne przedszkolaki, które pomagały obierać marchewkę, przesypywać mąką, dodawać bakalie oraz wyrabiać ciasto. Przedszkolaki z niecierpliwością oczekiwały na upieczenie się ciasta, a po ostygnięciu miały okazję spróbować swojego wypieku, a co niektóre prosiły o dokładkę.
Poniżej zamieszczam przepis na pyszne i zdrowe batoniki marchewkowo - bakaliowe:
Składniki:
500 g marchwi
200 g płatków owsianych
160 g migdałów
160 g mąki
4 całe jajka
100 g słonecznika
50 g żurawiny
50 g sezamu
200 ml płynnego miodu
50 m oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, na wiórki.
Migdały sparzyć, obrać, posiekać i uprażyć. Sezam uprażyć.
Do miski z suchymi składnikami, wsypać słonecznik, żurawinę, sezam, migdały, płatki owsiane i przesiać mąkę. Wymieszać z marchwią.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę i miód. Wymieszać i połączyć ze składnikami suchymi. Wszystko przełożyć do foremki / ok. 20cm x 30 cm/ wysmarowanej oliwą. Wyrównać na płasko.
Piec w temperaturze 160 0 C przez 60-80 minut.
Po wystygnięciu pokroić w paski w kształcie batoników.
Smacznego i na zdrowie!!!