Napisz do SM Zapytaj burmistrza
Wirtualny spacer Fotogaleria - Miasto i Gmina krotoszyn
Kamera na żywo Mapa gminy
Projekty unijne Pogoda dla Krotoszyna
200_powietrze.jpg
bannerOZE2017.jpg
baner200_sms.jpg
baner200_youtube.jpg
bilety-kok-krotoszyn-pl-200.jpg
baner200_projekty_unijne.jpg
baner200_sprawdz_dowod.jpg
baner200_600lat_info.jpg
Księga Gości www.eko7.krotoszyn.pl
Naziemna TV cyfrowa Trasy rowerowe w Krotoszynie
Miasto monitorowane Działki na sprzedaż
Licznik odwiedzin od 09.04.1998
45829643
Wiadomości
grafika
Powiązane galerie:
grafika
ikona publikacja07-12-2014 21:21
ikona autorPrzedszkole Nr 5 w Krotoszynie
ikona ilości zdjęć7
„Domowe batoniki marchewkowo - bakaliowe”

„Domowe batoniki marchewkowo - bakaliowe”- wspólne pieczenie z p. Anią

W ostatni piątek, tj. 31.11.2014r., naszą grupę odwiedziła mama Michała Szczepanka, Pani Ania, która wspólnie z przedszkolakami przygotowywała domowe batoniki marchewkowo - bakaliowe.

Przed rozpoczęciem pracy dzieci solidnie się przygotowały: umyły ręce i założyły fartuszki. Przedszkolaki z ciekawością przyglądały się wszystkim produktom i czynnościom wykonywanym przez naszego gościa. Pani Ania zapraszała do pomocy chętne przedszkolaki, które pomagały obierać marchewkę, przesypywać mąką, dodawać bakalie oraz wyrabiać ciasto. Przedszkolaki z niecierpliwością oczekiwały na upieczenie się ciasta, a po ostygnięciu miały okazję spróbować swojego wypieku, a co niektóre prosiły o dokładkę.

Poniżej zamieszczam przepis na pyszne i zdrowe batoniki marchewkowo - bakaliowe:

 

Składniki:

500 g marchwi

200 g płatków owsianych

160 g migdałów

160 g mąki

4 całe jajka

100 g słonecznika

50 g żurawiny

50 g sezamu

200 ml płynnego miodu

50 m oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, na wiórki.

Migdały sparzyć, obrać, posiekać i uprażyć. Sezam uprażyć.

Do miski z suchymi składnikami, wsypać słonecznik, żurawinę, sezam, migdały, płatki owsiane i przesiać mąkę. Wymieszać z marchwią.

Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę i miód. Wymieszać i połączyć ze składnikami suchymi. Wszystko przełożyć do foremki / ok. 20cm x 30 cm/ wysmarowanej oliwą. Wyrównać na płasko.

Piec w temperaturze 160 0 C przez 60-80 minut.

Po wystygnięciu pokroić w paski w kształcie batoników.

Smacznego i na zdrowie!!!

ikona daty07-12-2014, 21:22 ikona autoraPrzedszkole Nr 5 w Krotoszynie ikona wyświetleń1790
Pdf
Drukuj
Powrót
Kontakt