Zapraszamy do udziału w konkursie na najlepszy wypiek wielkanocnego mazurka. W konkursie mogą brać udział osoby prywatne, członkowie organizacji pozarządowych, Kół Gospodyń Wiejskich, szkół itp.
Zanim rozpoczniesz przygotowania do wypieku zapoznaj się z regulaminem, który publikujemy poniżej.
Regulamin konkursu kulinarnego pt. „Wielkanocny mazurek”
Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Sympatyków Krotoszyńskiej „Jedynki”, Centrum Krotoszyńskich Inicjatyw oraz Zarząd Powiatowy ZMW w Krotoszynie.
1. Celem konkursu jest propagowanie sztuki kulinarnej, pogłębienie wiedzy na temat receptur i sposobów wyrobu, a także zachęcenie amatorów pieczenia ciast do poszukiwania nowych sposobów wypieku mazurka.
2. Konkurs odbędzie się 20 marca 2016 r. podczas Kiermaszu Wielkanocnego na krotoszyńskim rynku.
3. Przyjmowanie zgłoszeń i mazurków odbywać się będzie w godzinach od 11.00 - 13.00 podczas kiermaszu w punkcie organizatorów na krotoszyńskim rynku.
4. Zakończenie przyjmowania zgłoszeń o godz. 13.00 w dniu kiermaszu.
5. Uczestnicy konkursu przybywają na koszt własny. Zakup półproduktów do wypieku mazurka na koszt własny uczestnika.
Warunki uczestnictwa:
W konkursie mogą uczestniczyć AMATORSKIE grupy kulinarne, np. Koła Gospodyń Wiejskich, a także osoby prywatne.
Zasady organizacyjne i przeprowadzenia konkursu:
1. Uczestnicy konkursu dostarczają mazurek w formie piekarskiej, niepokrojony, nienaruszony do punktu zgłoszeń organizatora do godziny 13.00.
2. Organizator nadaje zgłoszonemu mazurkowi numer, taki sam z nazwą (nazwiskiem) uczestnika zakleja w kopercie. Jury konkursowe otrzymuje jedynie formę z pieczywem oraz numer. Organizator zadba o przestrzeganie uczciwości konkursowej.
3. O godzinie 13.00 rozpocznie swoje posiedzenie specjalnie w tym celu powołane Jury konkursowe.
4. W konkursie mogą wziąć udział wypieki dokonane własnoręcznie przez uczestnika konkursu.
5. Dozwolone są dowolne przyozdobienia wypieku, wykonane już po upieczeniu mazurka.
6. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do godziny 14.30 w dniu kiermaszu.
7. Jury konkursowe będzie oceniało następujące walory konkursowego pieczywa:
a) Smak
b) Estetyka wykonania
8. Organizator wręczy nagrodę główną.
Ponadto organizator przewiduje nagrody pocieszenia. Organizator może zwiększyć pulę nagród oraz ich ilość w zależności od możliwości finansowych.
9. Pieczywo uczestniczące w konkursie pozostaje w gestii organizatora. Formy piekarskie zostaną zwrócone uczestnikom po ogłoszeniu wyników.
10. Uczestnik konkursu oświadcza, że przy przygotowywaniu mazurka zadbał o wszelkie zasady higieny i bezpieczeństwa oraz gwarantuje zdatność pieczywa do spożycia.