Moda na zdrowe odżywianie nie słabnie. Aby zachować zdrowie i piękną sylwetkę, nie wystarczy aktywnie spędzać wolny czas, trzeba także wiedzieć, jak komponować zdrowe posiłki, które dostarczą nam energii, a nie mnóstwa pustych i zbędnych kalorii.
Tę wiedzę warto posiąść jak najwcześniej, bo przecież przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka.W naszym przedszkolu już trzylatki uczą się jeść tak, aby żyć zdrowo i długo.
W miniony czwartek wszystkie przedszkolaki miały możliwość skomponowania kanapki swoich marzeń, czyli takiej, która będzie niepowtarzalna i będzie smakowała jak żadna inna.
Panie kucharki podały podwieczorek w formie szwedzkiego stołu. Na półmiskach znalazło się wiele produktów: szynka, ser, jajka, dżem, rzodkiewka, pomidory, oliwki, ogórki, papryka. Dzieci ochoczo zabrały się do pracy.
Na talerzykach pojawiły się wymyślne kanapeczki, które zostały pochłonięte z apetytem. Nikt nie grymasił przy jedzeniu, ponieważ sam wybrał to, na co miał ochotę.
Dzieci zrozumiały, że przyjemne jest nie tylko jedzenie, ale także przygotowywanie potraw.