W niedzielę 19 sierpnia kobierzanie i mieszkańcy okolic mile spędzili czas na zorganizowanym już po raz czwarty w Kobiernie Festiwalu Smaków Kobierskich
Imprezę połączoną z dożynkami poprzedziła msza św. w miejscowym kościele, podczas której proboszcz otrzymał wieniec dożynkowy. Po mszy mieszkańcy i goście w długim korowodzie przeszli na boisko sportowe, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości. Zebranych powitała Zofia Jamka, sołtys Kobierna.
Dożynkową część uroczystości wypełniły przyśpiewki w wykonaniu zespołu „Kobierzanki”, towarzyszące wręczaniu chlebów Burmistrzowi Krotoszyna, zaproszonym gościom oraz kobierskim rolnikom. Gospodarzami dożynek było małżeństwo Marleny i Zenona Czubaków. Dalszą część festynu wypełnił koncert Krotoszyńskiej Orkiestry Dętej, występ Zespołu Ludowego „Krotoszanie” oraz koncert zespołu Sul-JazzBand. Powody do zadowolenia mieli również najmłodsi mieszkańcy wsi, dla których zorganizowano zabawę z klaunami oraz mnóstwo innych atrakcji.
Na festiwalu smaków swoje talenty kulinarne zaprezentowały panie z kół gospodyń z Kobierna, Gorzupi, Smoszewa i Brzozy.
Imprezę zakończyła zabawa taneczna.
Festiwal Smaków Kobierskich został przygotowany przez Sołtysa i Radę Sołecką Kobierna, tamtejsze Kółko Rolnicze, Koło Gospodyń Wiejskich oraz Ochotniczą Straż Pożarną
(mm, jakep)