Przedszkolaki z grupy IV we wtorek, 9 grudnia pod okiem mamy Paulinki- pani Urszuli Ignasiak oraz uczniów z Zespołu Szkół Specjalnych piekli pierniki. Dzieci najpierw dowiedziały się z czego zrobione jest ciasto a później wałkowały, wykrajały i czekały na wypieczenie pysznych, świątecznych ciastek. Najbardziej dzieci nie mogły się doczekać zdobienia pierników lukrem i najróżniejszymi posypkami, gwiazdeczkami, koralikami i serduszkami. Na koniec najsmaczniejsze- degustacja!
Rodzicom zdradzam sekretny przepis od pani Urszuli Ignasiak
Pierniki- przepis na 3 kg
Składniki:
- mąka- 1,5 kg
- mąka ziemniaczana- 50 g
- cukier- 450 g
- jaja- 6 szt
- kakao- 30 g
- margaryna- 450 g (2 kostki)
- miód- 450 g
- amoniak- 20 g (rozrobić z odrobiną wody)
- proszek do pieczenia- 20 g
- przyprawa do piernika- 2 opakowania
- olej (do wysmarowania blachy)
- cukier puder- 0,5 kg (do dekoracji)
- posypki i inne smakołyki do dekoracji
Margarynę, miód, kakao i część cukru roztopić. Resztę cukru ubić z jajami. Przyprawy i proszek do pieczenia dodać do mąki. Wymieszać składniki i wyrobić ciasto.