W minionym tygodniu w ramach tematu „Jesienne przetwory” przedszkolaki z grupy I kisiły kapustę.
Przed rozpoczęciem pracy, dzieci rozmawiały z nauczycielką nt. przetworów robionych na zimę przez ich rodziców i dziadków.W sali zorganizowana została w kąciku przyrody spiżarnia z kompotami,dżemami, konfiturami, sokami, kiszonymi ogórkami oraz różnymi przetworami przyniesionymi przez dzieci. Po przygotowaniu wszystkich potrzebnych składników oraz narzędzi dzieci przystąpiły do pracy.
Na początku z zaciekawieniem przyglądały się krojeniu główki kapusty przez p. Donatę oraz pomagały w tarciu marchewki. Dzieci chętnie próbowały swoich sił podczas ubijania kapusty i zakręcania słoików .Gotowe słoiki wzbogaciły naszą spiżarnię.
Wszyscy z zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciu, możliwe, że to doświadczenie kulinarne przyda się w niejednej domowej kuchni.