Napisz do SM Zapytaj burmistrza
Wirtualny spacer Fotogaleria - Miasto i Gmina krotoszyn
Kamera na żywo Mapa gminy
Projekty unijne Pogoda dla Krotoszyna
200_powietrze.jpg
bannerOZE2017.jpg
baner200_sms.jpg
baner200_youtube.jpg
bilety-kok-krotoszyn-pl-200.jpg
baner200_projekty_unijne.jpg
baner200_sprawdz_dowod.jpg
baner200_600lat_info.jpg
Księga Gości www.eko7.krotoszyn.pl
Naziemna TV cyfrowa Trasy rowerowe w Krotoszynie
Miasto monitorowane Działki na sprzedaż
Licznik odwiedzin od 09.04.1998
45822129
Portal
Kluski śląskie, Pulpety rybne i Rogale

 

Kluski śląskie

 

   Składniki:

 

  - ziemniaki ( gracja),

  - żółtka,

  - mąka ziemniaczana,

  - sól,

 

 

 

 

 

*     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

 

 

Pulpety rybne

 

   Składniki:

 

  - miruna bez skóry,

  - jajka,

  - bułka tarta,

  - kaszka,

  - bazylia,

  - oregano,

  - sól,

  - pieprz,

 

 

 

 

*     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

 

 

Rogale

 

  Składniki: 

 

  - 250 g masła,

  - 1 kg mąki,

  - 0,5 l śmietany 18% ukwaszonej,

  - 4 jajka,

  - 4 łyżki cukru,

  - 100 g drożdży,

  - szczypta soli,

 

  W garnku podgrzać śmietanę i gdy będzie ciepła dodać pół szklanki zimnej wody (ale nie trzeba), drożdże i jedną łyżkę cukru.

  Zostawić na około 4 minuty. W miskę wybić jajka, cukier i sól. Masło roztopić i letnie dodać do miski, później wlać śmietanę z drożdżami i dodawać mąkę. Zrobić kulkę (ciasto nie może być za rzadkie). Ciasto odstawić na 10 - 15 min.

  Piec w temperaturze 180 - 200 *C około 10 minut aż się zarumienią.

 

 

 

 

ikona daty11-11-2017, 14:35 ikona autoraPrzedszkole nr 7 z Oddziałami Integracyjnymi w Krotoszynie
Pdf
Drukuj
Powrót
Kontakt
Komentarze (0)