Przedszkolaki z oddziału II tym razem podczas zajęć kulinarnych postawiły na zdrową i pyszną przekąskę- "kulki mocy"! Dzieci mieszały składniki, formowały kulki, obtaczały je w kokosie oraz ekspandowanym amarantusie. Zabawy nie było końca a gotowe przekąski mieli okazję spróbować także rodzice.
Przepisy na "kulki mocy"
Kulki z daktylami
Składniki:
100 g pestek słonecznika
40 g ekspandowanego orkiszu (dobrze sprawdza się także ekspandowana kasza jaglana lub amarantus)
100 g migdałów
180 daktyli bez pestek
1 łyżeczka mielonej kurkumy lub 2 – 3 cm świeżej, która jest już coraz lepiej dostępna
1 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki karobu (może być też dobre kakao)
Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
1 łyżka miodu
Zblenduj na drobny proszek 50 g pestek słonecznika i przesyp do miseczki.
Wsyp do malaksera resztę pestek słonecznika, ziarna ekspandowane, migdały i daktyle. Zmiksuj wszystko drobno.
Dodaj kurkumę, imbir, cynamon i karob i ponownie zblenduj dodając sok z pomarańczy oraz miód. Jeśli masa byłaby za sucha dodaj łyżkę lub dwie soku z pomarańczy.
Zmiksuj wszystko na spójną, lepiącą się mieszankę.