Napisz do SM Zapytaj burmistrza
Wirtualny spacer Fotogaleria - Miasto i Gmina krotoszyn
Kamera na żywo Mapa gminy
Projekty unijne Pogoda dla Krotoszyna
200_powietrze.jpg
bannerOZE2017.jpg
baner200_sms.jpg
baner200_youtube.jpg
bilety-kok-krotoszyn-pl-200.jpg
baner200_projekty_unijne.jpg
baner200_sprawdz_dowod.jpg
baner200_600lat_info.jpg
Księga Gości www.eko7.krotoszyn.pl
Naziemna TV cyfrowa Trasy rowerowe w Krotoszynie
Miasto monitorowane Działki na sprzedaż
Licznik odwiedzin od 09.04.1998
45820474
Portal
Eklerki z masą budyniową i Piernik

Eklerki z masą budyniową 


 Składniki:

Masa budyniowa:

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 0,5 l mleka,

- 0,5 szkl. cukru,

- cukier waniliowy,

- 1 masło,

- 1 jajko,

 

Z przygotowanego mleka odlać 1/2 szklanki mleka, które  łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną , mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym, zagotowujemy , następnie dolewamy wymieszane wcześniej mleko z mąkami cały czas intensywnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę a następnie dodajemy po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodajemy jajko.

 

Piernik

 

Składniki:

- 6 szkl. mąki,

- 2 szkl. cukru,

- 4 łyżki kakao,

- 1 kostka margaryny,

- 4 jajka,

- 3 łyżeczki sody,

- 1i1/2 paczki przyprawy do piernika,

- 3 szkl. kwaśnej śmietany

 

do przełożenia: 6 łyżek dżemu

ikona daty10-12-2018, 17:27 ikona autoraPrzedszkole nr 7 z Oddziałami Integracyjnymi w Krotoszynie
Pdf
Drukuj
Powrót
Kontakt
Komentarze (0)