W poniedziałek, tj. 29.09.2014r. w ramach tematyki kompleksowej „Jesienne przetwory” przedszkolaki z grupy pomarańczowej przygotowały zaprawy - kisiły kapustę i ogórki. Przed rozpoczęciem pracy, dzieci rozmawiały z nauczycielką nt. przetworów robionych na zimę przez ich rodziców i dziadków, chętnie dzieląc się swoimi doświadczeniami. W pierwszej kolejności zabraliśmy się za kiszenie kapusty, wszyscy z zaciekawieniem przyglądali się krojeniu główki kapusty przez p. Renię oraz pomagali w tarciu marchewki, obieraniu czosnku i soleniu. Chłopcy chętnie próbowali swoich sił podczas ubijania kapusty i zakręcaniu słoików z przetworami.
Następnie przedszkolaki zabrały się do kiszenie ogórków, w tym szczególnie sprawdziły się dziewczynki, które dokładnie i spokojnie układały ogórki w słoikach, wkładały koper i czosnek. Wszyscy z zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciu, możliwe, że to doświadczenie kulinarne przyda się w niejednej domowej kuchni.