W sobotę 11 września 2004 r. odbył się Wielkopolski Festiwal Kulinarny CULINARIA 2004 czyli w poszukiwaniu rodzimych smaków. Poniżej galeria zdjęć i wyniki konkursu:
x36 fot. Adam Augustyniak
x10 fot. Grzegorz Ziętkiewicz
Występ zespołu 'Krotoszanie'
Otwarcie festiwalu przez Burmistrza Krotoszyna Juliana Joksia
i Starostę Krotoszyńskiego Leszka Kulkę
Program muzyczny dla dzieci Aliny Zwoźniak
----------------
Smażenie 'plyndza' przez Burmistrza i Starostę
(galeria 10-ciu zdjęc poniżej - fot. Grzegorz Ziętkiewicz)
----------------
Z-ca Burmistrza Krotoszyna Franciszek Marszałek
zajada się pajdą chleba ze smalcem i skwarkami
Apetyt dopisywał wszystkim...
Blok promocji zdrowia - nauka samobadania piersi
Blok promocji zdrowia - badanie cukru
Prezentacja działań edukacyjnych przez
Powiatową Komendę Policji w Krotoszynie
Pokaz sprzętu ratowniczego przez
Komendę Powiatowej Straży Pożarnej
Występ zespołu Recydywa Blues Band
Konkurs smakoszy o Kopyść Burmistrza Krotoszyna
- jaka to zupa...
- kto zje najwięcej pączków...
Występ 'Tercetu Egzotycznego'
Krotoszyńskie Błonie już dawno nie widziały takich tłumów
Prowadzący imprezę: Stanisław Szelc i Jerzy Skoczylas
z kabaretu ELITA (wyśmiecicie bawili publiczność)
Starosta Krotoszyński Leszek Kulka wręcza
Grand Prix festiwalu - Złotą Firlejkę
(ZSP nr 2 w Krotoszynie)
Burmistrz Krotoszyna - Julian Jokś i laureaci konkursu smakoszy
o Złotą, Srebrną i Brazowa KopyśćBurmistrza Krotoszyna
Pan Zenek - zdobywca Złotej Kopyści
Szczegółowy program imprezy...
* Więcej zdjęć na stronie Starostwa Powiatowego w Krotoszynie...
* Więcej zdjęć na stronie serwisu prasowego...
WYNIKI KONKURSU:
Jury w składzie: Stanisław Szelc, Jerzy Skoczylas (Kabaret "Elita"), Elżbieta Poczta (starostwo), Mariusz Wiatr (krotoszyński smakosz), Krzysztof Kaczmarek (starostwo), Mariola Kaczmarek (ZSP nr 2 w Krotoszynie), Januarius Obżartowski po długich obradach przyznało:
1. Grand Prix Culinariów 2004 - Złotą Firlejke Starosty Krotoszyńskiego zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie za smak i rozmaitość dań, piękne stoiska i profesjonalizm,
2. Nagroda Biesiadna 'Grzegorzowa Złota Ryczka' dla reprezentacji Pakosławia,
3. Laur Markowej Pyry - smażony ser z Bożacina - potrawa warta propagowania w Unii Europejskiej,
4. Laur Złotego Plyndza - gzika z Koźmina Wlkp.,
5. Złoty Półgęsek - chleb z bani i zaśpiewki - Kobierno,
6. Złota Kaczka z Modrym - Konarzew za tradycyjną kaczkę,
7. Laur Złotej Myrdyrdy - klasyczna polewka z Kobylina,
8. Złota Szneka - miód z maślanki z Tomnic,
9. Nagroda Publiczności - Kaziowy Aplauz Wiaruchny - Hubert Żakowski, Mariusz Chwaliszewski i Magdalena Roszak z ZSP nr 2 za zupę o nazwie rampuć (jarzynową),
Wyróżnienia:
- Janina Teresiak z Góry - za pasztet z kur zielononóżek,
- Środowiskowy Dom Samopomocy - za naleśniki z miętowym gzikiem,
- Sulmierzyce - za makaroniki owsiane,
- Rozdrażew - za bigos,
- Nowa Wieś - za syrop z buraków cukrowych.
W konkursie dla smakoszy:
- Złotą Kopyść Burmistrza Krotoszyna zdobył Pan Zenek, który doskonale smakował pączki i piwo, gorzej było z rozpoznawaniem smaków zup,
- Srebrna Kopyść Burmistrza Krotoszyna trafiła do Jakuba,
- Brązowa Kobyść Burmistrz Krotoszyna trafiła do zawodnika o imieniu Gonzo